Annons
Nyheter

Rysk ambassadkritik mot serie i SVT

Ryssland riktar skarp kritik mot SVT efter premiären av den norska politiska thrillerserien "Ockupationen" i SVT1 på måndagen. I ett inlägg på ryska ambassadens hemsida invänder man mot att serien, som utspelar sig i en fiktiv nära framtid där Ryssland ockuperar Norge, över huvud taget visas:(TT)
Publicerad 12 april 2016

Ryssland riktar skarp kritik mot SVT efter premiären av den norska politiska thrillerserien "Ockupationen" i SVT1 på måndagen. I ett inlägg på ryska ambassadens hemsida invänder man mot att serien, som utspelar sig i en fiktiv nära framtid där Ryssland ockuperar Norge, över huvud taget visas:

"Vi medger visserligen att författare till konstverk är fria i sitt konstnärliga sökande, men detta får inte verka för etablerande av olika former av skräck och upphetsande till antiryska myter och fördomar", skriver man på hemsidan och fortsätter:

Annons

"Vi hoppas att en vetgirig och kräsen svensk tittare som kan historiska realiteter kommer att ge ett adekvat betyg åt försöket att framställa Ryssland som något slags elak och farlig granne".

När serien, vars handling är utvecklad av författaren Jo Nesbø, hade premiär i norska TV2 i fjol kritiserades den hårt av ryska ambassaden i Oslo. Kanalens dramachef svarade då att handlingen är uppdiktad och alls inte speglar förhållandet mellan länderna.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons