Seriebok visar ny sida av Mare Kandre
När Mare Kandre som 22-åring ger ut sin skönlitterära debut "I ett annat land" 1984 går det som ett skalv genom det litterära Sverige. Hon får omedelbart status som underbarn. "Tänk om hon konkurrerar ut oss alla", skriver en lyrisk Kristina Lugn i Expressen.
Internationellt eko
Därpå följer ett antal böcker som ger internationellt eko. Litteraturvetaren Ebba Witt-Brattström jämför henne med namn som Kafka och Dostojevskij. Men på skärtorsdagen 2005 får berättelsen om den tillbakadragna och gåtfulla Mare Kandre ett tvärt slut. 42 år gammal hittas hon död i sin lägenhet. Hon är då mitt uppe i arbetet med en ny roman.
Intresset för Mare Kandre har levt vidare. Med tiden har det också blivit allt mer tydligt hur mångfacetterat henne konstnärskap var. Vid sidan av skrivandet var hon en skicklig bildkonstnär och en nyskapande musiker.
I en ny bok lyfts nu en hittills närmast okänd sida fram. Här får vi lära känna serietecknaren Mare Kandre.
””
””
Boken inleds med en sotigt svart berättelse, både bildligt och bokstavligen talat. Den är baserad på Gideon Sams mytomspunna miniroman "The punk" från 1977 och skildrar ett gäng punkare som lever ett hårt liv i London där de ständigt drabbar samman med skinheads. Här finns också "Dumheten", en stum och klaustrofobisk historia om en kvinna som balanserar på randen till sin själsliga undergång.
Förlöst av punken
"Punkserier" avslutas med en efterskrift av författaren och förläggaren Jonas Ellerström. I samband med att han arrangerade en utställning med Mare Kandres bildkonst hittade han serierna i hennes kvarlåtenskap som under alla år funnits hos hennes föräldrar.
Serierna ges nu ut för första gången. Jonas Ellerström påpekar emellertid att tanken var att de skulle publiceras i ett fanzine som Mare Kandre var på väg att starta tillsammans med Freddie Wadling.
Enligt Jonas Ellström spelade punken en central betydelse i hennes liv. Han menar att den bidrog till att förlösa hennes närmast galopperande kreativitet.
””
Punken finns också representerad i musikalisk form i "Punkserier". Med boken följer nämligen en skiva med musik från banden Kramp, Ruhr och Global Infantilists där Mare Kandre sjöng och skrev texter.
Åsa Oskarsson Deutgen som spelade bas i Kramp, Mare Kandres första band, skrattar generat när gruppen kommer på tal.
””
Naturbegåvning
Som så många andra minns hon Mare Kandre som en exceptionell naturbegåvning.
””
Hon minns med värme en konsert med Tom Robinson Band i Konserthuset i Göteborg som de besökte tillsammans 1978. Vid den tiden var homosexualitet fortfarande klassat som en sjukdom i Sverige. När Tom Robinson, som själv är homosexuell, sjöng gruppens hit "Glad to be gay", så utlöstes något inom hennes vän säger Åsa Oskarsson Deutgen.
””
TT