Suzanne Osten bryter det sista tabut
””
Suzanne Osten ses som en pionjär inom utvecklingen av teater och film för barn och unga. Men när hon gjorde filmen om den åttaåriga Ti, som lever tillsammans med sin psykiskt sjuka mamma Siri, med barn som tänkt målgrupp, stötte hon på oväntad patrull. Statens medieråd satte i mars en 15-årsgräns på "Flickan, mamman och demonerna", vilket i praktiken gjorde den förbjuden att se för barn på bio.
””
Långlivat projekt
"Flickan, mamman och demonerna" har utvecklats från pjäsen "Flickan, mamman och soporna", som i sin tur bygger på Suzanne Ostens bok med samma titel från 1998. Pjäsen sattes upp på Unga Klara och turnerade internationellt i drygt tio år.
Att utveckla projektet till film är en tanke Suzanne Osten har burit med sig länge. Hon växte själv upp med en mamma som drabbades av schizofreni, och har snuddat vid temat i några av sina tidigare filmer. Hon förklarar att det mesta i den nya filmen bygger på research, men att engagemanget kommer från de egna erfarenheterna.
””
Varför tror du att ämnet psykisk sjukdom väcker så starka känslor hos vuxna?
””
Professionellt arbete
Det är inte första gången en av Suzanne Ostens filmer barnförbjuds. 1996 råkade hennes film "Bengbulan" ut för samma öde. Debatten som följde var tuff, och Suzanne Osten berättar att hon då stundvis tvivlade på sig själv. Idag är hon däremot helt övertygad om att det är bra att låta barn komma i kontakt med konst som av vuxna kan uppfattas som jobbig. Men det måste göras professionellt.
””
TT