Annons
Nyheter

Svensk skådis i BBC:s storsatsning

Efter roller i "Arn" och "A royal affair" syns svenske Thomas W Gabrielsson nu i BBC-serien "The last kingdom" i SVT. - Någon sade att det är lite "Game of thrones" över serien, men med fötterna doppade ner i historien, berättar Gabrielsson.(TT)
Publicerad 14 juli 2016

När det var dags för den första manusgenomgången för BBC-produktionen "The last kingdom" var det omkring 40 skådespelare med 8 olika nationaliteter som samlades kring bordet. Det var första gången i engelsk tv-historia som skådespelare med så många olika bakgrunder möttes för att arbeta ihop, berättar skådespelaren.

””

"Tråkiga saxer"

Annons

"The last kingdom" är baserad på Bernard Cornwells böcker om Uhtred av Bebbanburg (som i serien spelas av Alexander Dreymon). Serien har hyllats i Storbritannien och en andra säsong är redan på gång. Då medverkar bland andra svenska Henrik Lundström ("Ondskan") och danske Thure Lindhardt ("Bron"). Handlingen utspelas 872 då det som i dag är England invaderades av vikingar.

””
””

Öppnat nya dörrar

Han beskriver "The last kingdom" som spektakulär, med handgjorda kostymer och stora slag, men också som en serie för historieintresserade. Den första säsongen spelades in i Budapest och hade en budget på omkring tio miljoner pund.

Rollen har öppnat nya möjligheter för honom och han är påtänkt för en rad roller, som han inte får berätta om. Men han tycker att det är viktigare att hitta uppdrag som passar hans familjeliv än att göra internationell karriär.

””

"The last kingdom" visas på SVT1 på söndagar.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons