Annons
Nyheter

Rasistisk "Bert" plockas bort av SVT

SVT avstår från att visa en del av ungdomsserien "Bert". Anledningen är rasistiska uttryck i två av avsnitten. Serien, som visas via kanalens webbtjänst "Öppet arkiv", består av tolv avsnitt men två av dem är bortplockade eftersom SVT anser vissa scener i dem vara olämpliga för barn.(TT)
Publicerad 6 oktober 2017

Serien, som visas via kanalens webbtjänst "Öppet arkiv", består av tolv avsnitt men två av dem är bortplockade eftersom SVT anser vissa scener i dem vara olämpliga för barn.

Det rör sig om avsnitten "Erik the great" och "Det viktiga är inte att kämpa väl utan att vinna", som enligt SVT innehåller rasistiska och homofoba uttryck.

Annons

"Vi har tagit beslut om att vi i vårt uppdrag gentemot vår barnpublik ska vara extra vaksamma gällande uttryck som riskerar att vara nedsättande och sårande för vissa av våra tittare. När vuxna tar del av ett sådant uttryck kan de sätta det i en historisk kontext. Men det är svårt för barnen", skriver Susanna Balsvik, planeringschef på SVT, i ett mejl till TT.

"Bert" baseras på Sören Olssons och Anders Jacobssons böcker, regisserades av Tomas Alfredson och sändes på SVT 1994. Historierna om tonåringen Bert har tidigare kritiserats för att vara sexistiska och författarna har ändrat i de senare versionerna av böckerna. Att plocka bort "Bert"-avsnitten anser Sören Olsson däremot vara fel.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons