Nyheter

Tidsresan blev ett familjeprojekt

En stark kärlek till "Tillbaka till framtiden" triggade idén om att göra en tidsresefilm. Nu har Ulf Malmros och Jaana Fomins "Flykten till framtiden", Sveriges kanske första tidsresefilm, biopremiär.(TT)
Publicerad 8 november 2016

En holkrökande hippie, en ung man med ett dödligt hjärtfel och ett tunnelbanetåg som kan förflytta människor från 1973 till 2016 och tillbaka igen. Det är några av beståndsdelarna i Ulf Malmros och Jaana Fomins nya film "Flykten till framtiden", som leker med idén om ett "tänk om", och flörtar hej vilt med Robert Zemeckis äventyrsklassiker "Tillbaka till framtiden".

””

Familjen arbetade ihop

Att de hämtat inspiration från Zemeckis film är inget Malmros och Fomin hymlar med. Kärleken till 80-talsklassikern delas även av deras 20-årige son, Hugo Fomin Malmros (som har en mindre roll i filmen), som även han var involverad i filmarbetet.

””

Men "Flykten till framtiden" kan mycket väl vara den första renodlade svenska tidsresefilmen. Malmros har länge lekt med idén, men inte förrän i samband med att paret avslutat arbetet med tv-serien "Ack Värmland" lossnade det.

Och det gick snabbt. Bara på några veckor "rasade historien in av sig själv", berättar Malmros.

Uppbyggda miljöer

Nästan alla miljöer i filmen är uppbyggda i studion i Trollhättan - från gatan där huvudrollsfiguren Svante bor till skivbutiken där han och hans drogliberale mentor Bengan jobbar.

””

Jaana Fomin tror att det analoga arbetssättet hjälper till att skapa stämning för hela filmteamet.

””

TT