Tredje gången gillt för "Kvinnorna och staden"
Det har gått mer än 17 år sedan Marie Selander, sångare och kompositör, tog initiativ till en musikalisk dramatisering av romansviten "Kvinnorna och staden".
””
Tredje gången gillt
Musikteatern "Kvinnorna och staden" skulle ha haft premiär redan 2001, men sent i processen fick arrangörerna veta att Katrineholms kommun inte hade sanerat den planerade spelplatsen.
När Katrineholm förra året firade 100 år som stad gjordes ett nytt försök, men den gången fick produktionen läggas ner eftersom budgeten inte gick ihop.
Den 4 juli är det äntligen premiär i det gamla Lokstallet i Katrineholm. Kerstin Ekman finns i publiken och kommer dessutom att hålla tal.
””
Många kvinnor på scen
Dramatiseringen bygger på romanerna "Häxringarna", "Springkällan", "Änglahuset" och "En stad av ljus". Romanerna berättar om kvinnornas historia i den mansdominerade järnvägsknuten Katrineholm, där Kerstin Ekman växte upp.
””
Historien börjar på 1870-talet och sträcker sig fram till 1950-talet. Med andra ord blir det många scen- och kostymbyten. Regisserar gör Judith Hollander.
””
Hoppas på bra väder
Som många andra sommarteatrar spelas "Kvinnorna och staden" under bar himmel och är därför beroende av vädret. Samma sak gäller till exempel Shakespeare på Gräsgården i Vadstena och Romateatern i Visby.
””
Själva föreställningen, som produceras av Fogelstad musikteater, påminner om ett antikt grekiskt drama. Här finns en berättare/körledare (Marie Selander), två huvudpersoner (Michael Mårtensson och Annika Olsson), en orkester med fem handplockade musiker och sist men inte minst den tjugofemhövdade Fogelstadkören.
””
TT