Annons
Nyheter

Tretton månader som IS fånge

Han reste till Syrien för att skildra civilbefolkningens vardag, men fängslades av IS. Den danske fotografen Daniel Rye hölls som gisslan, torterades och förnedrades i 13 månader. Med sin berättelse vill han motverka hat och bygga förståelse. L'enfer, c'est les autres, helvetet är andra människor.(TT)
Publicerad 13 april 2016

L'enfer, c'est les autres, helvetet är andra människor. Påstod filosofen Jean Paul Sartre, men så hade han heller aldrig suttit gisslan hos den militanta jihadistgruppen Islamiska staten (IS). Den danske fotografen Daniel Rye tillbringade 13 månader i fångenskap i Syrien; 13 månader av tortyr, förnedringar, rädsla och undernäring.

I boken "Ser du månen, Daniel" berättar han, med journalisten Puk Damsgårds hjälp, om sin tid som IS fånge. Bitvis är texten plågsam att läsa. Där finns scener som inte står efter den klassiska litteraturens skildringar av skärselden i fråga om grymhet och lidande. Men för Daniel Rye blev räddningen de kamrater med vilka han delade tiden i helvetet.

””
””
Annons

Tillfångatagen av IS

Den 17 maj 2013 tillfångatogs Daniel Rye av IS. Han hade korsat gränsen vid den turkiska staden Kilis för att som frilansfotograf försöka skildra livet bland de civila som inte kunde, eller inte ville, lämna inbördeskrigets Syrien.

Daniel Rye hade tidigare arbetat i konfliktområden som assistent till den erfarne fotografen Jan Grarup, men resan till Syrien var hans första i egen regi. Efter bara något dygn i landet tillfångatogs han och anklagades för spioneri.

Under sin tid i Syrien flyttades han mellan flera olika platser och delade cell med en lång rad personer från USA, Västeuropa, Ryssland och Syrien. Bland hans medfångar fanns James Foley, den amerikanske journalist som mördades i en av IS propagandavideor och blev uppmärksammad världen över.

””

Släpptes mot lösen

Dansken släpptes mot en lösesumma på två miljoner euro, drygt 18,5 miljoner svenska kronor. Pengarna kom till stor del från den danska allmänheten genom en till hälften hemlig insamling som Daniel Ryes familj anordnade. Den danska staten förhandlar inte med kidnappare så till skillnad från de i gisslan som kom från Frankrike och Spanien fick han ingen hjälp från myndigheterna i sitt hemland.

””

Daniel Rye har fortsatt som frilansfotograf, men arbetar också med att föreläsa och har funnit ett stort intresse i humanitära frågor och internationell rätt. Daniel Rye vill se sina plågoandar inför rätta, men han känner inget hat.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons