Nyheter

Turkiet tillbaka i Eurovision

För tre år sedan drog de sig ur - men nu kommer Turkiet tillbaka till Eurovision Song Contest. Anledningen? Tävlingen är inte "omoralisk" längre. Det var inför 2013 års tävling som det statliga radio- och tv-bolaget TRT bestämde sig för att bojkotta Eurovision.(TT)
Publicerad 6 februari 2015

För tre år sedan drog de sig ur - men nu kommer Turkiet tillbaka till Eurovision Song Contest. Anledningen? Tävlingen är inte "omoralisk" längre.

Det var inför 2013 års tävling som det statliga radio- och tv-bolaget TRT bestämde sig för att bojkotta Eurovision. Några av orsakerna var låga tittarsiffror och missnöje med röstsystemet, men man ansåg även att ett visst moraliskt förfall präglade tävlingen.

Beskedet om att Turkiet inte längre tänkte delta i Eurovision kom till exempel strax efter att två manliga folkdansare kysst varandra på scenen under repetitionerna inför tävlingen i Malmö 2013, och turkiske EU-ministern Volkan Bozkir har uttryckt sig nedsättande om Conchita Wurst, den österikiska dragshowartisten som vann tävlingen i fjol.

””

Exakt vilka krav Turkiet har ställt, eller vad en "moralisk förbättring" egentligen innebär, preciseras däremot inte.

TT