Nyheter

Vilks: "Länsstyrelsen är en förnämlig publik"

Konstnären Lars Vilks döms till dagsböter för att ha byggt på sitt omstridda konstverk "Nimis", som brandskadades i november 2016. - Det hade varit en konstnärlig vinst hur det än hade gått, säger Vilks till TT. Lars Vilks tar Helsingborgs tingsrätts dom med ro.(TT)
Publicerad 6 februari 2018

Lars Vilks tar Helsingborgs tingsrätts dom med ro. Han döms till 40 dagsböter för förseelse mot områdesskydd sedan han byggt på sitt omstridda konstverk "Nimis", som brandskadades i november 2016, i naturreservatet Kullaberg i nordvästra Skåne.

””

"Ett drama"

Vilks har sett rättegången som "en konstnärlig performance" med länsstyrelsen som en viktig medspelare.

””

Konstnären tycker dock att åtalet mot honom är "väldigt konstigt" eftersom han har en överenskommelse med länsstyrelsen om att sköta reparationer av verket och garantera säkerheten för besökare. Enligt Vilks ska överenskommelsen finnas dokumenterad i brevväxling.

””

Överklagar troligen

Tingsrätten anser dock att de arbeten som utförts efter branden i november 2016, då ungefär en fjärdedel av verket brann ner, ska ses som uppförandet av två nya konstruktioner.

””

Lars Vilks, som sedan flera år lever på hemlig ort och har livvakter, överväger att överklaga domen. Han tror att hovrätten kan komma att ta upp domen till prövning.

””

TT