Annons
Nyheter

Wa Thiong'o: "Bilden av världen är ett slagfält"

Under decennier har han gestaltat kolonialismens djupa maktobalans. Ständigt Nobelpristippade Ngugi wa Thiongâ??o ser berättelsen om världen som ett slagfält - där Afrika oftast förlorar. I en ny essäsamling förklarar han kontinentens utmaningar.(TT)
Publicerad 7 november 2017

När den kenyanske författaren Ngugi wa Thiongâ??os pappa blev arg brukade han kasta ur sig ett par fraser till sin son: "mburaribuu", "kaniga gaka". Orden på kikuyu - som han översatte från engelskan - hade pappan snappat upp från sin europeiske arbetsgivare, de betydde: "bloody fool", "nigger".

””

Den ständigt Nobelpristippade författaren fängslades 1977 för att ha skrivit den första pjäsen någonsin på kikuyu. Hans författarskap lyfts fram för att det så tydligt synliggör kolonialismens konsekvenser. Men först nu kommer hans essäer på svenska, i boken "Se Afrika", där han resonerar kring allt från kärnvapen till godtyckliga gränsdragningar och en framtvingad liberal politik som styrs av västerländska institutioner som IMF.

””
Annons

Språkets roll

Bekvämt nedsjunken i en fåtölj spanar Ngugi wa Thiongâ??o runt i hotellet. Tillsammans med sin svenske son har han en tävling: att hitta på den bästa historien som ska utspela sig just här.

””

Gång på gång återvänder Ngugi wa Thiongâ??o till det Kenya som han gick i exil från. Hans litteratur är omöjlig att separera från hans politiska idéer. Och språkfrågan har varit framträdande i hela författarskapet. I fängelset, medan han skrev en roman på toalettpapper, blev han medveten om hur afrikaner berövas sin identitet.

””
””

Vänder på berättelsen

"Se Afrika" berättar samma historia som Ngugi wa Thiongâ??os romaner: sju essäer ringar in hur kontinenten försöker återhämta sig efter att ha blivit dränerad - på människor, resurser och naturtillgångar. Det i sin tur har lett till århundraden av kolonialt våld och oroligheter, som ofta bortförklaras med förenklade teser om "stamkonflikter".

””

Afrika måste få kontroll över sina egna tillgångar, är hans övertygelse. Men trots alla år av utsugning låter det ändå alltid som att förhållandet är det motsatta, menar wa Thiongâ??o.

””

Litteraturen ett löfte

Klyftan mellan maktens elit och det arbetande folket är ett av hans böckers främsta teman. I sina essäer beskriver han hur problemet har blivit globalt. Några få västländer kontrollerar 90 procent av världens resurser.

””

Ändå är han övertygad om att orden vi använder om världen styr medvetanden.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons