Annons
Nyheter

Nobelstiftelsen väntar också på besked

Blir det något Nobelpris i litteratur i år eller inte? Den frågan svarade ett enat Svenska Akademien på under torsdagens möte i börshuset. Men beskedet kommuniceras först på fredagsmorgonen - inte ens Nobelstiftelsen vet hur det blir med priset.(TT)
Publicerad 3 maj 2018

Svenska Akademien samlades för sitt veckovisa möte i Börshuset i Gamla Stan i Stockholm på torsdagseftermiddagen och när ledamöterna lämnade den anrika byggnaden verkade stämningen vara god.

””

Nobelstiftelsen svävar dock fortfarande i ovisshet likt resten av folket. Dess ordförande Carl Henrik Heldin, stiftelsens ordförande, berättar för TT att man har flera olika pressmeddelanden förberedda, redo att skicka det som blir aktuellt efter att Akademien har gjort sitt drag.

Annons

Per Wästberg, ordförande i Nobelkommittén, säger till DN att han är nöjd med det beslut som fattats.

””

Dela ut - eller avgå

Frågan gäller alltså Nobelpriset i litteratur och frågorna har varit många. Ska det delas ut som vanligt? Eller skjutas upp till nästa år? Och hur kommer beslutet att påverka det internationellt högaktade prisets anseende?

””

Lugn är ledamot i Akademien och dessutom en fem medlemmar i priskommittén som inte ska ha drabbats av den senaste tidens ledamotsavhopp. För DN berättade hon att man har kommit en bra bit på vägen med årets ifrågasatta Nobelpris.

””

"Varför i helvete?"

Förra veckan uppgav källor till Sveriges Radios Kulturnytt att utdelningen av litteraturpriset kan komma att skjutas upp till följd av krisen inom Akademien.

Utåt kommunicerades då motstridiga uppgifter om saken.

Akademiens tillfällige ständige sekreterare Anders Olsson bekräftade för Sveriges Radio att frågan var uppe för diskussion. Samtidigt avfärdade Göran Malmqvist uppgifterna.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons