Nyheter

25 unga döms för organiserat supporterbråk

25 unga personer döms för ett organiserat gängslagsmål i Edsberg i Sollentuna i maj 2015. Personerna tillhörde två Stockholmsklubbar. Flera var vid tillfället under 18 år. Bredvid stod äldre personer och skrek uppmuntrade ord.(TT)
Publicerad 9 februari 2018

25 unga personer döms för ett organiserat gängslagsmål i Edsberg i Sollentuna i maj 2015. Personerna tillhörde två Stockholmsklubbar. Flera var vid tillfället under 18 år.

Bredvid stod äldre personer och skrek uppmuntrade ord. De filmade också tumultet, som pågick i en kvart, med sina mobiltelefoner, skriver polisen på sin hemsida.

De 25 personerna dömdes i tingsrätten, nio fall gick vidare till hovrätten, och nu har även hovrätten slagit fast att det rörde sig om misshandel samt medhjälp till misshandel - även för de som stod bredvid och filmade.

Enligt åklagaren är personerna väldigt unga och söker bekräftelse.

En effekt av domen kan bli att de som organiserar liknande slagsmål blir försiktigare med att sprida filmerna på nätet, enligt polisen. Materialet sprids ofta i sociala medier och eftersom kvaliteten på filmerna är så pass bra kan de inblandade identifieras.

Eftersom de inblandade varit överens om att slåss blir straffen mildare, skyddstillsyn, villkorlig dom, dagsböter och samhällstjänst.

TT