Nyheter

Miljonmiss slår mot lärarlöner

Fyra kommuner och 121 fristående skolhuvudmän är inte med i första omgången av lärarlönelyftet. För Enköping och Eskilstuna betyder de förlorade pengarna "katastrof" och krismöte. Staten har avsatt 1,5 miljarder kronor till lärarlönelyftet denna hösttermin.(TT)
Publicerad 2 november 2016

Staten har avsatt 1,5 miljarder kronor till lärarlönelyftet denna hösttermin. När Skolverket sammanställt skolhuvudmännens rekvisitioner står det klart att drygt 90 procent av pengarna kommer att användas. Sammanställningen visar också att ungefär 65 000 lärare som bedöms som "särskilt kvalificerade" får ett extra lönepåslag i storleksordningen 2 500 till 3 500 kronor.

””

Obehaglig överraskning

Men fyra kommuner - Enköping, Eskilstuna, Ulricehamn och Älvkarleby - samt 121 fristående skolhuvudmän har av någon anledning inte begärt sin del av kakan.

I Enköping kommer beskedet som en obehaglig överraskning. Där har man räknat med 10,8 miljoner kronor för hela läsåret, och nu missat hälften - 5,4 miljoner kronor - för höstterminen.

””
””

Påminnelser utskickade

Skolverket konstaterar att påminnelser gått ut till huvudmännen att söka.

””

TT: Vad kan de huvudmän som missat att begära sin del av potten göra?

””

I Eskilstuna går kommunen miste om drygt 13,5 miljoner kronor på grund av att "något gått snett" .

””

Krismöte i Eskilstuna

På torsdag hålls ett krismöte i Eskilstuna kommun.

””

TT: Kommer ni fortfarande att erbjuda medarbetarna de här pengarna?

””

Ulricehamns kommun missade att skicka in ansökan i tid och går nu miste om nästan 3,3 miljoner kronor i höjda lärarlöner. Enligt Carita Brovall, tillförordnad kommunchef, är orsaken "interna problem i vår skolledning".

TT: Hur ska ni förklara det här för era lärare?

””

Carita Brovall tillägger att kommunen ska kontakta Skolverket på torsdag för att undersöka möjligheten till att få dispens.

TT