Annons
Nyheter

Advokaten: Fikru Maru ska friges

Domstolen i Addis Abeba har beslutat att frige den fängslade svenske hjärtläkaren Fikru Maru, uppger hans advokat Hans Bagner för TT. Men utrikesdepartementet vill inte bekräfta uppgifterna. - Det har gått fem år i morgon. Det är verkligen hög tid att man har kommit till ett avslut, säger Bagner.(TT)
Publicerad 11 maj 2018
””

Hans Bagner säger att lokala medier i Etiopiens huvudstad Addis Abeba redan har rapporterat nyheten om Fikru Marus stundande frigivning.

””

"Lättad och väldigt nöjd"

Annons

TT: När kan han komma hem?

””

TT: Hur har han tagit emot beskedet?

””

Hjärtläkaren Fikru Maru har suttit fängslad i Etiopien sedan den 12 maj 2013, till en början misstänkt för mutbrott och senare terroristbrott. I tisdags frikändes han från terroranklagelserna som bestod i att han påstods ligga bakom ett upplopp i Kilintofängelset som han hölls i under tiden som han misstänktes för mutbrott.

UD försiktigt

I onsdags berättade en källa på UD för TT att Sverige fått signaler från Etiopien om att Fikru Maru skulle kunna komma att friges. Utrikesminister Margot Wallström hade då fört samtal om Fikru Marus situation med sin etiopiske motpart, enligt källan.

Utrikesdepartementets presschef Patric Nilsson säger nu att han inte kan svara på om uppgifterna om frigivningen stämmer.

””

Överlycklig familj

Margareta Sidenvall, talesperson för Aktionsgruppen för Fikru Marus rättvisa, tvekar inte på att det är nu som Fikru Maru kommer att friges.

””
””

Fikru Marus familj är överlyckliga över beslutet om hans frigivning - men vågar ännu inte tro på att det faktiskt är sant, säger Margareta Sidenvall.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons