Annons
Nyheter

Allergivaccination beror på ort

För pollenallergiker gäller det att bo på rätt ställe i landet. I Halland är det fem gånger så stor chans att få hjälp jämfört med i Norrbotten. - Det är helt oacceptabelt, säger Maritha Sedvallson, ordförande i Astma- och allergiförbundet. Att vara pollenallergiker kan vara väldigt begränsande.(TT)
Publicerad 6 april 2016

Att vara pollenallergiker kan vara väldigt begränsande. Personer med allergin kan i perioder ha problem med att vistas utomhus och med att prestera i skolan eller på jobbet.

””

Färre behandlingar

Annons

Två miljoner svenskar har problem med pollen och av dem har ungefär 200 000 så stora besvär att den vanliga behandlingen med tabletter, nässpray och ögondroppar inte räcker till. Men nya siffror från läkemedelsföretaget ALK visar att flera landsting, bland annat Stockholms och Skånes, erbjuder färre patienter vaccinationsbehandling nu än vad de gjorde för två år sedan.

Enligt Teet Pullerits, överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhus, är det lätt att se när en patient behöver pollenvaccinering. Ändå vaccineras bara drygt en procent av de som har stora besvär med pollen.

Kräver tid

””

Av patienterna krävs det en hel del tid eftersom de måste stanna kvar på mottagningen efter behandling för att övervakas ifall de skulle få en allergisk reaktion. Från sjukvården krävs det specialister, något som är en bristvara enligt Teet Pullerits.

Nu efterfrågar Maritha Sedvallson en nationell satsning på allergivården som enligt henne inte utvecklas i rätt takt.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons