Annons
Nyheter

Antal tips om barnsexbrott på nätet ökar

Antalet larm om barnsexhandel på internet fortsätter att öka. På fem år har antalet tips till Ecpat om misstänkta sexbrott mot barn mer än fördubblats. Våldet blir samtidigt allt grövre - och barnen allt yngre. - Det är alarmerande.(TT)
Publicerad 3 oktober 2017
””

Antalet tips till Ecpat om sexuell exploatering av barn på nätet fortsätter att öka. För fem år sedan var antalet 2 754, förra året hade siffran stigit till 6 558.

Utvecklingen är allvarlig, enligt organisationen - som också framhåller att andelen larm om mycket små barn ökade. 2015 var andelen spädbarn, i de tips som bedömts innehålla illegala skildringar, 4 procent, förra året steg andelen till 8,5 procent.

Annons

Många i gråzon

Enligt Ecpat är det i dag mycket enklare att producera, dela och sprida övergreppsmaterial.

””

Det var samtidigt färre tips förra året som bedömdes som illegala, drygt tusen. Anledningen är enligt Ecpat att mängden bilder där det inte säkert går att bedöma barnets ålder ökar.

””

Av de illegala övergreppen 2016 kunde 88 kopplas till Sverige.

Lågt prioriterat

Totalt skickades 321 tips vidare till svensk polis. Sådana tips har ibland lett till att barn spårats och tagits ur en pågående övergreppssituation. Men det är ovanligt.

””

Orsaken, menar han, är EU-domen som dömde ut den svenska datalagringen vilket fick operatörerna att sluta lagra exempelvis uppgifter om ip-adress.

TT: Hur hanteras de här tipsen i dag av polisen anser ni?

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons