FN-grupp ger Assange rätt
I dag blev det officiellt: FN:s arbetsgrupp mot godtyckliga frihetsberövanden UNWGAD har i en utredning slagit fast till att Wikileaksgrundaren Julian Assange är "godtyckligt frihetsberövad i strid med internationella åtaganden".
Båda länderna bär ansvar för det godtyckliga frihetsberövandet anser UNGWAD. FN-gruppen riktar kritik mot att Assange dels hållits isolerad i brittiskt fängelse, suttit i husarrest samt påtvingats situationen på ambassaden.
Även den svenska Åklagarmyndigheten kritiseras. Eftersom den inte har ansträngt sig tillräckligt har han "långvarigt berövats sin frihet".
Efter tre och ett halvt år på Ecuadors ambassad i London hoppas Assange, efter beskedet, kunna ta sin första promenad i frihet. Men frågan är om det brittiska och svenska rättsväsendet är beredda att låta honom gå.
Göra allt
””
Julian Assange väntas vid lunchtid framträda via videolänk på en presskonferens i London, där han kommer att kräva att Sverige och Storbritannien nu häver arresteringsordern mot honom, skriver tidningen.
Redan i går samlades anhängare till Assange utanför ambassaden.
””
Borde kompenseras
Ecuadors president Rafael Correa antyder att landet borde kompenseras för att ha huserat Assange på ambassaden i London i över tre år. Correa hyllade på en presskonferens i Quito utredningen från UNWGAD,
””
Ecuadors utrikesminister Ricardo Patino säger samtidigt att Assange är välkommen att stanna på ambassaden om han vill.
””
Misstänkt våldtäkt
Assange tog sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London 2012 och fick asyl. Han är misstänkt för våldtäkt vid en resa i Sverige 2010. Han befarar att Sverige ska överlämna honom till USA om han lämnar ambassaden.
Om FN-panelen hade gått emot honom lovade Assange att överlämna sig till polisen. Hans advokater anser nu att Sverige och Storbritannien genast ska släppa honom fri.
Den svenska Åklagarmyndigheten påpekar att häktningen av Assange är fastställd i Högsta domstolen och att FN-gruppens utlåtanden "inte har någon formell påverkan på den pågående utredningen" om misstänkta sexbrott.
””
Kritiken mot den svenska åklagarmyndigheten för att inte ha gjort tillräckligt för att föra utredningen framåt är inte ny.
Redan i november 2014 konstaterade Svea hovrätt att utredningen då stannat upp och att åklagarna inte levt upp till skyldigheten att driva förundersökningen framåt. Hovrätten uppmanade åklagarna att pröva "alternativa vägar" för att föra förundersökningen framåt.
I augusti året efter hade så lång tid gått att brotten mot den ena av de två kvinnorna preskriberades.
TT