Nyheter

Åtal för två dubbelmord och bränder

Två par i 70-årsåldern hittades döda efter bränder i Jönköpingstrakten i våras. Idag åtalas en 51-årig man för att ha anlagt bränderna och mördat de två paren. Han är också misstänkt för grovt bedrägeri mot flera personer.(TT)
Publicerad 11 november 2015

I slutet av maj hittades en man och en kvinna döda efter en villabrand i Norrahammar, söder om Jönköping. När polisen undersökte platsen, började man misstänka att det äldre paret mördades före branden. I början av juni greps 51-åringen.

Under utredningen såg polisen likheter mellan händelsen i Norrahammar och en brand i en sommarstuga i bergsområdet Hökensås i mars. Även då hittades kvarlevor av ett äldre par i brandresterna. I slutet av juni meddelade polisen att 51-åringen var misstänkt även för detta brott.

Mycket ovanligt

Nu åtalas mannen för fyra mord och två grova mordbränder, samt grova bedrägerier mot flera personer. Om han döms för båda dubbelmorden är det ett mycket ovanligt rättsfall, enligt kriminologen Mikael Rying, som forskar om dödligt våld och arbetar på polisens utvecklingsavdelning.

””

51-åringen har medgett att han skadat paret i Norrahammar och anlagt eld. Det han anklagas för i Hökensås har mannen inte något minne av, enligt hans advokat Leif Silbersky.

Åtta miljoner i skadestånd

En rättspsykiatrisk undersökning har visat att 51-åringen inte hade någon allvarlig psykisk störning i samband med morden i Norrahammar.

Jönköpings tingsrätt har tagit 51-åringens egendom i kvarstad, som säkerhet i väntan på en eventuell fällande dom. Kraven på skadestånd överstiger åtta miljoner kronor.

Åtalet lämnas in under förmiddagen. Efter lunchtid hålls en presskonferens på polishuset i Jönköping, där även åklagare medverkar.

TT