Annons
Nyheter

Bakslag i Göteborg kan göra NMR mer militanta

I sin propaganda kallar nazistiska NMR demonstrationen i Göteborg för "episk". De flesta bedömare ser den som ett bakslag för rörelsen, men det är ett bakslag som kan få våldsamma konsekvenser.(TT)
Publicerad 2 oktober 2017

Nazisterna i Nordiska motståndsrörelsen (NMR) nådde aldrig den plats som angivits som startpunkt för deras demonstration i Göteborg. I stället tvingades de promenera fram och tillbaka mellan två Icabutiker, ringades in av polis och motdemonstranter och hindrades från att nå Bokmässan.

Lördagens händelser i Göteborg har beskrivits som en seger för demokratin och polisen - och ett nederlag för nazisterna.

Annons

Kim Salomon, professor i historia vid Lunds universitet, tror dock inte att NMR:s misslyckade demonstration har skadat rörelsen.

””

"Goebbels nöjd"

I en text i DN Kultur skriver han att Hitlers propagandaminister Joseph Goebbels hade varit nöjd.

””

På NMR:s egen sajt beskrivs demonstrationen som "episk" och skribenten hävdar att NMR nu har tagit plats som "Nordens mest välkända politiska rörelse". Samtidigt avslöjar kommentarer under artiklarna på sajten att det finns en ilska bland NMR:s stödtrupper.

””

Han närstuderar NMR:s olika kommunikationskanaler och tror att händelserna i Göteborg innebär ett dilemma för rörelsens ledning.

Extrem bland extrema

Den nazistiska organisationen har setts som extrem, även inom högerextrema kretsar. Men genom att närvara i exempelvis Almedalen, och med stora demonstrationer som den i Göteborg, har NMR försökt attrahera ett bredare stöd. Det är en strategi som inte uppskattas av alla i de egna leden och Tomas Poletti Lundström säger att det är möjligt att NMR nu byter strategi.

””
””

Välja ny måltavla

Tidskriften Expos vikarierande chefredaktör Daniel Wiklander menar att NMR:s ledning har fått problem med sin image.

””

Vetenskaplig ledare för Cemfor är Mattias Gardell, författare och professor i religionsvetenskap. Han tror att NMR kommer att svara på helgens händelser med mer våld.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons