Nyheter

Besked om stopp för höghastighetståg

På förmiddagen i dag kommer ett första besked om vilka orter som får stationer längs den planerade höghastighetsjärnväg som ska knyta ihop Sveriges tre största städer.(TT)
Publicerad 1 februari 2016
””

Ett frågetecken är Småland där valet stått mellan en västlig dragning via Ljungby och Värnamo och en östlig via Älmhult och Växjö.

Kommunstyrelsens ordförande i Växjö, Bo Frank (M), är på plats i Stockholm. Han har fått förhandsinformation men vill inget säga innan den så kallade Sverigeförhandlingen inletts på förmiddagen.

””

Med dagens förhandling går planeringen för den nya höghastighetsjärnvägen in i ett nytt skede. Tanken är att höghastighetstågen ska kunna åka mellan Stockholm och Göteborg på två timmar och Stockholm och Malmö på två och en halv. Enligt Trafikverket kommer järnvägen att kosta mellan 190 och 330 miljarder kronor.

Men förhandlingsprocessen får kritik. Fort och fel, är omdömen som ges.

””

Kommunstyrelsens ordförande i Ulricehamn, Mattias Josefsson (S), är orolig för att bli utan station och kritisk till hanteringen där kommunernas förmåga att medfinansiera satsningen spelar in.

””

TT