Annons
Nyheter

Björklund vill ha mer EU och försvar

Liberalernas ledare Jan Björklund oroas för ett växande missnöje med EU. Men i stället för mindre, vill han ha mer EU. Han kräver också att en Alliansregering höjer försvarsanslagen. Björklund var först ut när politikerveckan i Visby startade på söndagen.(TT)
Publicerad 3 juli 2016

Björklund var först ut när politikerveckan i Visby startade på söndagen. Hans tal inför 2 400 åhörare dominerades av EU och britternas beslut att lämna unionen. Björklund befarar att en lång period av växande samarbete mellan EU-länder nu bryts.

””

Går på tvärs

Annons

Björklund anser att det behövs mer av EU, inte mindre.

””

Han anser att EU behövs för lösa utmaningar som flyktingkrisen, terrorismen, jobben och tillväxten.

Liberalerna ska nu driva på för att Sverige ska gå med i EU:s finanspakt och bankunion. När EU tog beslutet om bankunionen 2013 ansåg den dåvarande moderate finansministern Anders Borg att svenskarna som stod utanför "kunde dra en suck av lättnad". Enligt Borg hade de riskerat att behöva vara med och rädda europeiska banker. Björklund menar däremot att bankunionen är till för att hindra en bankkrasch, som skulle kunna bli dyr för all EU-länder.

Kritisk mot kollegor

Liberalernas ledare kritiserar socialdemokrater, men även kollegor i Alliansen för att inte ha tydligt stått upp för EU. Centerledaren Annie Lööf tror inte på att ge mer makt till Bryssel.

””

Moderaterna vill inte kommentera Liberalernas utspel.

Björklund föreslår också att EU möter klimatkrisen med en europeisk koldioxidskatt. Han upprepar kravet på ett europeiskt FBI och står fast vid att Sverige ska ha som mål att införa euron.

Vill ha mer till försvaret

Liberalernas ledare vill också att EU står upp mot Rysslands president Vladimir Putin och hans aggressiva politik och upprustning. Björklund pekar på att Storbritannien i kraft av sin storlek och militära styrka har fört EU närmare Nato. När nu britterna ska lämna EU, så blir ett svenskt Natomedlemskap viktigare, enligt honom.

Björklund har ställt Liberalerna utanför Alliansens överenskommelse med den rödgröna regeringen om både energipolitiken och försvaret. Nu riskerar han att irritera Allianskollegorna ytterligare. I talet krävde Björklund en kraftig förstärkning av det svenska försvaret.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons