Nyheter

Björnbakterier kan hjälpa mot svält

Från sommarens eviga ätande - till vinterns fasta och sömn. Brunbjörnar gör tvära kast i sin kosthållning, och nu visar ny forskning att tarmfloran pendlar lika kraftigt. Rön som på sikt kan hjälpa undernärda människor. Studien har gjorts på 16 vilda brunbjörnar i Dalarna och Gävleborg.(TT)
Publicerad 4 februari 2016

Studien har gjorts på 16 vilda brunbjörnar i Dalarna och Gävleborg. Forskare tog sig in i deras vinteriden, bedövade björnarna, tog prover på blod och avföring samt försåg djuren med gps-sändare.

Efterföljande sommar lokaliserades samma björnar från helikopter. Forskarna inom Skandinaviska björnprojektet satte åter in bedövning. De tog jämförande prover som visade dramatiska förändringar av tarmarnas bakterieflora, både i variation och funktion.

Mer ur samma mat

””

Om en människa äter och lägger på sig som en sommarbjörn ökar risken för insulinresistens, en rubbning som kan leda till diabetes. Men brunbjörnen blir inte resistent förrän det är dags för vintervila, då kroppen behöver gå ner på sparlåga. Och även här hjälper tarmfloran till.

I försök på Sahlgrenska överfördes björnarnas tarmbakterier till bakteriefria möss. De gnagare som fick björnarnas sommarbakterier åt sig också feta utan komplikationer med insulinresistens. Mössen som fick vinterbakterier gick inte upp i vikt på samma sätt.

Hjälp för undernärda

Fredrik Bäckhed betonar vikten av ökad kunskap om hur tarmfloran fungerar. Men han öppnar också för en fortsättning på björnspåret, i kampen mot undernäring hos exempelvis cancerpatienter inom vården.

””

TT