Blodprov vid din matbutik
Snart kan patienter på flera orter ta blodprov på sig själva i lokaler vid matbutiker och i skolor. I år skapas sådana obemannade rum på ett tiotal platser i Norrland, däribland i Gällö och Stugun i Jämtland. I Slussfors i Västerbotten har det redan införts.
””
I lokalen finns brits, vårdväska med nålar och den utrustning som krävs för uppkoppling till sjukhuset. En patient som kanske behöver blodförtunnande medicin kommer åt utrustningen via sitt id-kort, och tar blodprov genom att sticka sig i fingret. Blodvärdena syns i mätinstrumentet och skickas till en databas på hälsocentralen. Risken för att något går fel är liten, hävdar Peter Berggren, även om utrustningen bör förbättras. Syftet är att patienten ska slippa åka till sjukhus eller vårdcentral. Än så länge betalar patienten ingen avgift för dessa besök. Men tanken är att de på sikt ska kosta lika mycket som ett vanligt fysiskt vårdbesök och ingå i högkostnadsskyddet.
Konceptet sprids nu via Glesbygdsmedicinskt centrum från Sverige till Indonesien, Kenya och Sydafrika.
””
"Minskar akutbesök"
Det är inte bara i glesbygden som distansvård är på frammarsch. Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm behandlar flera patienter via videolänk.
””
Michael Melin, läkare vid Karolinska Universitetssjukhuset, ser videoläkarbesöken som ett sätt att minska onödiga akutbesök.
””
Distansvård kan även tillämpas på äldre multisjuka, anser han.
Passar inte alla
Helle Wijk, docent i omvårdnad vid Göteborgs universitet, är dock tveksam till distansvård för äldre multisjuka.
””
””
TT