Bröllopsplaneringen test för äktenskapet
Omkring 50 000 par brukar säga "ja" till varandra varje år, och ungefär hälften så många äktenskap upplöses via skilsmässa. Själva planerandet av ett bröllop kan i sig vara en konfliktyta.
Psykologen och psykoterapeuten Christina Hermanrud ger rådet att först individuellt fundera på hur man vill ha det - och sedan berätta det för varandra.
När man utifrån funderingarna ska välja hur bröllopet ska bli kan vissa personlighetsdrag träda fram, som kan leda till konflikter. En kan till exempel vara dominant, medan den andra är en som alltid ger med sig.
””
"Viktigt att prata"
Johan Hagström är chef för Familjeterapeuterna Syd. Han är inne på samma spår.
””
Eftersom han också är präst, kommer han i kontakt med par inför vigseln. Även han ger rådet att inför bröllopet fundera på hur man vill ha det.
””
När han träffar på par i terapisituationen kan bröllopet vara något som får ett krisande par att hitta tillbaka.
””
Samtidigt kan bröllopsplaneringen vara något andra par ser tillbaka på med fasa, att man redan då började bråka. Johan Hagström säger att det är bra att stanna upp och påminna sig om varför man vill gifta sig med varandra.
””
Prata, prata, prata
Johan Hagström säger att det många föll för i början hos varandra är en olikhet, som kan bli det man irriterar sig på senare i relationen. Det är lätt att bli svartsjuk om partnern är väldigt charmig. Det är lätt att kritisera den som är framåt för att den alltid tar så mycket plats.
””
””
Både Hermanrud och Hagström är överens om en nyckel till förhållandet:
””
TT