Nyheter

Centern hotar hoppa av regionsamtal

Det är dags att regeringen går Centerpartiet till mötes i förhandlingarna om storregioner - annars lämnar partiet de blocköverskridande samtalen. - Kommer inget besked är det inte meningsfullt för oss att fortsätta, säger vice partiordförande Anders W Jonsson till TT. Klockan 12.(TT)
Publicerad 13 november 2016

Klockan 12.30 på måndagen möts regeringen, Allianspartierna och Vänsterpartiet för den tredje omgången i samtalen om nya storregioner. För Centerpartiets del kan det bli den sista, om inte regeringen tillmötesgår två krav: att det inte ska ske några tvångsvisa kommunsammanslagningar och att det krävs en omfattande decentralisering av makt, från nationell till regional nivå.

Vill ha besked

””

Först om kraven uppfylls kan partiet tänka sig att gå vidare och diskutera hur den nya kartan kan ritas.

””

I somras lämnade den så kallade indelningskommittén ett förslag om att länsstyrelser och landsting ska slås samman i tre nya storregioner 2018 respektive 2019. Sedan dess har regeringen skjutit fram länsstyrelsesammanslagningen till 1 januari 2019.

Omröstningar på gång

En proposition ska lämnas till riksdagen i vår, men det är oklart om regeringen kan få majoritet för förslaget om sex storregioner, som flera partier anser är för stora.

Liberalerna säger nej liksom Sverigedemokraterna, som inte är inbjudna till samtalen. Kristdemokraterna säger att det finns ett behov av en regionreform men har efterlyst en vidare diskussion kring storregionernas uppgifter. Moderaterna är skeptiska och tycker att regeringen går för fort fram. M anser också att resultaten från folkomröstningar som planeras på flera håll, däribland Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Dalarna, ska inväntas.

TT