Annons
Nyheter

C vill styra om pengar till kommuner

Centern vill öka de generella statsbidragen till kommunerna, men skär samtidigt mer i regeringens riktade satsningar. - Det innebär att de lokala politiker som sitter runt om i landet kan se till att välfärden på orten kan förstärkas utifrån de behov som finns, säger Annie Lööf.(TT)
Publicerad 4 oktober 2017

Nästa år vill Centerpartiet öka de generella statsbidragen till kommuner och landsting med 7 miljarder kronor mer än regeringen. Samtidigt skär partiet ned regeringens föreslagna riktade kommunbidrag med 6,6 miljarder kronor.

Dessutom säger C nej till regeringens riktade satsning på eftersatta områden och den tillfälliga personalsatsningen i äldreomsorgen på ett par miljarder.

Annons

Får bestämma själva

Trots detta hävdar partiledaren Annie Lööf att Centerns pengar gör mer nytta, eftersom alla får del av dem och själva får bestämma hur de ska användas.

””

De tre kommande åren vill C satsa totalt 25 miljarder kronor mer i generella statsbidrag.

Ett återkommande tema när Centern presenterade sin budgetmotion var att partiet vill "stoppa klyvningen av Sverige". Bland annat föreslås en satsning på ökat underhåll av järnvägen, särskilt av regionala banor, och för att skapa fler jobb utan krav på utbildning. C vill även sänka skatten för låg- och medelinkomsttagare med 2 000 kronor om året samt sänka skatten för pensionärer och höja garantipensionen.

Ja till höjt barnbidrag

Partiet säger ja till regeringens förslag om höjt barnbidrag, men nej till ny flygskatt och skattereduktion för fackavgiften.

En stor del av finansieringen av C-politiken består av att göra om regeringens arbetsmarknadspolitik och att slopa bostadssubventioner. Partiet vill även spara på a-kassan och återinföra den bortre gränsen i sjukförsäkringen.

Men näringsminister Mikael Damberg (S) ser samarbetspotential i C:s budgetmotion. Han nämner särskilt utveckling och jobb i hela landet, infrastruktur och viss småföretagarpolitik.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons