Annons
Nyheter

Dataintrång hos företag med myndighetsuppdrag

Hackare har tagit sig in i IT-system hos företag som arbetar för polisen, Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Det har framkommit i den polisutredning som nyligen ledde fram till ett uppmärksammat dataintrångsåtal i Malmö, rapporterar Kvällsposten.(TT)
Publicerad 3 oktober 2017

Företagen som utsatts för intrång arbetar enligt tidningen med säkerhetsklassad information från de tre myndigheterna. Dessa dataintrång fanns inte med i åtalet, men har lett till att Säkerhetspolisen kontaktat de berörda myndigheterna, bekräftar Säpos pressekreterare Johanna Blomqvist i ett mejl till tidningen.

"Säkerhetspolisen känner till ärendet du nämner och har utifrån vårt ansvar gått ut med information till berörda myndigheter. I övrigt är det polisen och åklagare som haft hand om ärendet som eventuellt kan svara på frågor kring det", skriver hon i mejlet.

Annons

Även MSB bekräftar uppgifterna, men säger att man ännu inte upptäckt att intrånget lett till någon skada.

Tidningen har inte nått åklagaren i dataintrångsmålet, men citerar anonyma poliskällor. Intrången hos myndigheterna ska ha gått till på samma sätt som de dataintrång som omfattas av åtalet: Skadlig kod har bifogats mejl som sett ut att komma från kunder eller leverantörer. När mottagarna klickat på bilagan har hackaren fått insyn i datasystem och e-postkonton.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons