Nyheter

De kan ta över efter Eliasson

I dag avslöjar justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) vem som blir ny rikspolischef efter Dan Eliasson. Säpochefen och chefen för Tullverket finns bland dem som har pekats ut som möjliga efterträdare. Anders Thornberg Chef över Säkerhetspolisen (Säpo) sedan 2012.(TT)
Publicerad 1 februari 2018

Anders Thornberg

Chef över Säkerhetspolisen (Säpo) sedan 2012. Han kom till Säpo redan 1986 och har sedan dess arbetat som både operativ chef, informationschef och spanare. Konditorsonen från Halmstad är den förste som rekryterats internt för jobbet som Säpochef.

Klas Friberg

Regionpolischef i region Väst sedan januari 2015. Han var också chef för rikskriminalpolisen 2010-2013 och har även varit chef för länskriminalen och länspolismästare i Västra Götaland. Friberg säger till dock Expressen att han inte blivit tillfrågad om att ta över som rikspolischef:

””

Therese Mattsson

I dag chef för Tullverket, en tjänst hon haft sedan 2011. Hon är från början jurist som jobbade på Skatteverket innan hon utbildade sig till polischef. Var polismästare vid polismyndigheter i Värmland under 90-talet och hamnade på Säpo 1996. 2004 blev hon första kvinnan som chef för dåvarande rikskriminalen.

Erik Nord

I dag polischef över Storgöteborg. Tillsammans med Klas Friberg och Lena Matthijs ingår han i en trio som kallats "utomordentligt lämpade" av kriminologiprofessorn Leif G W Persson.

””

Lena Matthijs

Polisområdeschef i Älvsborg och även författare till några kriminalromaner. Säger till GT att hon "inte vill spekulera" i om huruvida hon skulle ta jobbet, och hade gärna sett att Dan Eliasson stannat kvar på sin post.

Stefan Hector

Chef för nationella operativa avdelningen, Noa. Har prisats efter sina insatser efter attacken på Drottninggatan i Stockholm i fjol.

TT