Annons
Nyheter

Dubbelt så många drunknade barn

Antalet drunknade barn fördubblades förra året jämfört med året innan. Trots att det är skolans ansvar att se till att barnen lär sig simma erbjuder många skolor inte simskola, enligt Mona-Lisa Wernesten, Svenska Livräddningssällskapet. Under fjolåret drunknade 13 barn, dubbelt så många som föregående år.(TT)
Publicerad 8 april 2016

Under fjolåret drunknade 13 barn, dubbelt så många som föregående år. Olyckorna skedde utomhus och brist på tillsyn var den vanligaste orsaken bakom dem, enligt Anders Wernesten, ansvarig för vattensäkerhet vid Svenska Livräddningssällskapet. De flesta av barnen som drunknade var pojkar, några av dem var nyanlända.

””

"Har blivit affär"

Annons

Numera finns garantisimskolor som erbjuder barn att lära sig simma under en termin. Flera charterbolag lockar också med simundervisning för barnen i poolen på den resort där familjen semestrar.

””

Hedvig Mossvall, konceptansvarig vid resebolaget Apollo som erbjuder simskola för barn under semesterresor, betonar att de inte lovar att barnet lär sig simma under resan.

””

Skolan ansvarig

Enligt läroplanen är det skolans ansvar att lära barnen simma. Från vilken årskurs simundervisningen ska börja är upp till varje skola, men i årskurs sex ska alla elever kunna simma 200 meter, varav 50 på rygg, och ha teorikunskaper i bad- och isvett. De som inte klarar detta får inte godkänt betyg i ämnet idrott och hälsa.

””

Enligt Anders Wernesten nöjer sig en del skolor med att skicka hem en lapp till föräldrarna med frågan om barnet är simkunnigt.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons