Annons
Nyheter

Dystra festivalsiffror över sexbrott

Omkring 60 sexuella ofredande och fem våldtäkter har anmälts under bara tre av sommarens festivaler. Nu höjs röster för åtgärder, men åsikterna går isär om vad som är effektivt. Festivalsommaren har bara börjat och polisrapporterna är dystra.(TT)
Publicerad 11 juli 2016

Festivalsommaren har bara börjat och polisrapporterna är dystra. I samband med Bråvallafestivalen i Norrköping, Putte i parken i Karlstad och Peace & Love i Borlänge har totalt omkring 60 sexuella ofredanden, fem våldtäkter och ett våldtäktsförsök anmälts.

Polisen i Borlänge, Norrköping och Karlstad anser att antalet anmälda övergrepp på festivaler har ökat i år.

””
Annons

Polisen kan dock inte säga om antalet brott har ökat eller om fler väljer att anmäla.

Krav på åtgärder

Redan innan den gångna helgens Peace & Love-festival uppmanade politiker, bland andra inrikesminister Anders Ygeman (S), arrangörerna att göra mer.

””
””

Flera festivaler har stärkt övervakningen och inför Kulturkalaset i Göteborg har arrangörerna berättat att de överväger att införa så kallade trygga zoner där enbart kvinnor får vistas.

Samtycke het fråga

Moderatledaren Anna Kinberg Batra föreslog i helgen skärpta straff för sexuellt ofredande. Övergreppen har också på nytt fått flera att framföra krav på en så kallad samtyckeslagstiftning.

I höst presenteras en utredning av sexualbrottslagstiftningen. Utredaren har redan aviserat att en samtyckeslagstiftning kommer att höra till förslagen.

””

Han är kritisk till att ändra lagen för det symboliska värdet utan tycker det är bättre att försöka ändra ungdomars attityder, till exempel i skolan.

Annan åsikt

Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt, delar inte hans synpunkter.

””
Annons

Lena Berg är kurator på en ungdomsmottagning i Stockholm. Hon tror att en lag som förutsätter samtycke kan vara till hjälp när det handlar om att förändra attityder.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons