Annons
Nyheter

Elefanten i rummet blev fokus i hbtq-debatt

Ett riksdagsparti var inte inbjudet till RFSL:s partiledardebatt: Sverigedemokraterna. Ändå kom mycket att handla om dem. - Att ha ett svenskt parti som är homofobt och kan utöva utpressning ger en oro, sade Miljöpartiets Gustav Fridolin.(TT)
Publicerad 3 augusti 2018

Sällan har vi sett partiledarna så överrens som under RFSL:s partiledarutfrågning på Kulturhuset i Stockholm. Att rättigheterna för hbtq-personer bör stärkas ytterligare var något som samtliga företrädare ville skriva under på.

””

Samtliga inbjudna partier - S, M, V, C, L, MP, KD och Fi - vill exempelvis modernisera könstillhörighetslagen och regeringen har lagt ett förslag som ska förenkla den juridiska processen vid könsbyte. Rörande enighet råder också kring att föräldrabalken bör bli mer könsneutral.

Annons

Elefant i rummet

Mycket av debatten kom dock att kretsa kring det enda parti som portats från deltagande och som symboliserades genom en uppblåsbar elefant som av RFSL placerats i rummet.

””

Samtliga företrädare viftade jakande med sina flaggor för att visa att ingen av dem tänkte göra sig beroende av SD, som av RFSL fått etiketten homofobt, efter valet.

””

Hon kontrade snabbt med att hon aldrig kommer att förhandla med SD.

””

Två starka krafter

Moderaternas Ulf Kristersson duckade för att sätta epitetet homofob på SD och Centerpartiets Annie Lööf valde att tala om två krafter som vuxit sig starka: den populistiska och nationalistiska mot tolerans, jämlikhet och jämställdhet.

””

I några frågor syntes dock politiska skiljelinjer. Exempelvis ställer sig Vänsterpartiet och Liberalerna inte positiva till att genom lag förbjuda homofobiska och nationalistiska organisationer.

””

Splittring bland partierna finns även gällande frågan om barn ska ha rätt till fler vårdnadshavare än i dag, där bland annat Socialdemokraterna känner sig tveksamma till förändring.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons