Annons
Nyheter

En månads fasta är över

Den muslimska fastemånaden ramadan är över - och fastan med den. Det markeras med firandet av högtiden id al-fitr, som pågår under flera dagar. Men exakt när helgen infaller varierar. - Det finns olika tolkningar, säger Bawar Eizuldeen, styrelsemedlem vid Uppsala moské.(TT)
Publicerad 6 juli 2016

Bawar Eizuldeen är 35 år och bosatt i Uppsala. Han är lastbilschaufför och sitter även i styrelsen för moskén i Uppsala. När id al-fitr inföll på onsdagen fick han börja dagen med att äta och dricka något, vilket han inte har gjort på en månad.

””

Olika tolkningar

Annons

I den islamiska kalendern avgör de första tecknen på att nymåne syns när en helg som id al-fitr infaller, men enligt Bawar Eizuldeen råder det delade meningar om hur man ska räkna ut när högtiden infaller. Vissa menar att id al-fitr börjar dagen efter att någon har rapporterat att han eller hon har sett en nymåne någonstans i världen. Andra säger att muslimer kan räkna ut själva, astronomiskt, när en nymåne ska komma och att helgen ska firas utifrån det.

Själv firar Bawar Eizuldeen dagen efter att någon har sett en nymåne.

””

"En obeskrivlig känsla"

Trots att ramadan innebär att man bara får äta mellan solnedgången och soluppgången, det vill säga mellan klockan tio på kvällen och två på natten ungefär, tycker Bawar Eizuldeen att det är skönt att fasta.

””

Som lastbilsförare jobbar han tio, elva timmar om dagen, men upplever inte avsaknaden av mat i magen under arbetsdagen som ett problem.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons