Nyheter

Allt värre för Malmös tiggare

Det är nu ett år sedan det stora lägret för hemlösa EU-migranter revs i Malmö. Men trots brist på tak över huvudet dröjer sig många kvar. - Det är väldigt kallt på natten, säger Constantin Oprea. Antalet EU-migranter i Malmö har inte minskat nämnvärt sedan lägret revs förra året.(TT)
Publicerad 3 november 2016

Antalet EU-migranter i Malmö har inte minskat nämnvärt sedan lägret revs förra året. Uppskattningsvis är de runt 300 stycken i dag. Men utan den fristad många upplevde som en trygg plats är situationen svår.

””

Hon är medlem i det sociala centret Kontrapunkt och en av alla de aktivister som varit engagerad i migranternas situation.

Sover i bilen

Utanför 7-eleven på Kalendergatan i Malmö sitter Constantin Oprea med sin pappersmugg. Han har varit i Sverige ett par år, och kommer som så många andra från Rumänien. Inte heller han har en varaktig plats att sova på. Trots att temperaturen nu har krupit ner mot nollan.

””

Enligt Johanna Nilsson har också attityderna mot tiggarna blivit allt sämre.

””

Misslyckat projekt

Malmö betalar för ett dagcenter dit migranterna kan vända sig för att äta frukost, duscha och få en stunds värme. Kommunen skickade också en delegation till den stad i Rumänien därifrån många av migranterna kommer. Men utsatta romer var inget de rumänska kontakterna hade något större intresse av att diskutera.

””

Trots det vill Malmö stad inte erbjuda exempelvis mer permanenta boenden än de 40 akuta bäddar som finns att tillgå under vintermånaderna. Migranterna ses helt enkelt inte som kommunens ansvar, samtidigt som det finns en förståelse för deras situation.

””

För Constantin Oprea finns ingen återvändo, huset i Rumänien är sålt. Han behövde pengarna. Helst vill han ha ett jobb, men mötena på arbetsförmedlingen har inte gett något. Att sälja tidningen Faktum fungerade inget vidare det heller.

””

TT