Annons
Nyheter

Exiluzbeker lockas av extrem ideologi

Tre män har häktats i Sverige misstänkta för förberedelse till terroristbrott. Alla är uzbekisktalande och två av dem uzbekiska medborgare. Uzbekistan är ett av Centralasiens största muslimska länder, men det är först i exil som många uzbeker radikaliserats, säger experter.(TT)
Publicerad 3 maj 2018

Under Sovjetunionen och sedan under diktatorn Islam Karimov (död 2016) bekämpades islam i Uzbekistan, men trots det har religionen en stark ställning i landet.

””

Baser i Afghanistan och Syrien

Annons

Den strikt islamistiska rörelsen Hizb ut-Tahrir är stark i landet och även en uzbekisk gren av terrororganisationen IS - "Den Islamiska rörelsen i Uzbekistan".

Flera islamistiska grupper med rötter i Uzbekistan eller Tadzjikistan anslöt sig under 1990-talet till talibanerna i Afghanistan och i dag finns uzbekiska jihadistgrupper baserade i Afghanistan och Syrien. Vissa har svurit trohet till Islamska staten (IS) medan andra kämpar för talibanerna och al-Qaida.

Det blir också vanligare att höra om uzbeker som ansluter sig till extremistgrupper i Syrien, Afghanistan och Pakistan, säger Esfandiar Adina, reporter för BBC, baserad i Tadzjikistan. Men det verkar vara först när de lämnar landet som de radikaliseras.

””

Korruption och fattigdom lockar uzbeker att söka jobb utomlands där de också kommer i kontakt med rekryterare från olika terrororganisationer som kanske inte kunnat rekrytera lika fritt inom landet.

Uzbeker i Sverige

Eftersom religiösa företrädare och anhängare fängslades och torterades under diktatorn Karimov flydde många av dem Uzbekistan under 1990- och 2000-talet. Av de uzbeker som bosatte sig i Sverige är många följare av imamen Obid Nazarov, som baserade sig i Strömsund i Jämtland.

””

År 2012 sköts Obid Nazarov vid sin bostad i Strömsund. Han överlevde mordförsöket, som den uzbekiska regimen anklagas för, och lever sedan dess på hemlig ort. Följarna har också spritt ut sig.

Enligt Tolibov är det mer troligt att de exiluzbeker som till exempel Rakhmat Akilov, som ansluter sig till terrororganisationer i första hand, liksom andra unga muslimska män i väst, lockas av propaganda från globala terrornätverk som IS och al-Qaida.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons