Annons
Nyheter

Få kvinnor lockas av klosterliv

Få vill bli nunna i Sverige i dag och vid flera kloster står platser tomma. Men syster Else-Marie är inte orolig för klostrens framtid. - Det är kyrkan, inte klostren som har evigt liv. Om Gud vill, finns de kvar, säger hon.(TT)
Publicerad 13 juli 2016

Att bli nunna är ingenting som tycks locka unga kvinnor i dag, enligt systrar vid fler av de kloster och ordnar som TT talat med. Medan det under vissa perioder i historien varit rusning till klostren, har svenska kloster i dag få kandidater per år.

Hos Dominikansystrarna i Rögle kloster utanför Lund har man bara någon enstaka sökande om året, berättar syster Else-Marie. Här står två platser tomma efter att två av klostrets systrar avlidit. Men att så få vill bli nunnor är inget som bekymrar henne.

””
Annons

Klostrens nya roll

När syster Else-Marie själv vid 21 års ålder gick i kloster 1959 var det många som ville bli nunnor i Sverige.

””

Syster Madeleine Fredell, dominikansyster i Stockholm, bekräftar att få kvinnor i dag kandiderar till att bli nunnor. De senaste åren har den orden hon är knuten till inte haft några som känt sig kallade.

””

Många hoppar av

En stor del av dagens nunnor väljer att hoppa av och lämna klosterlivet, framför allt i de katolska länderna, enligt Madeleine Fredell.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons