Annons
Nyheter

KI fortsätter utreda falsk forskare

En person har under pseudonymen "Lars Andersson" publicerat vaccineringskritiska artiklar och uppgett sig vara knuten till Karolinska Institutet. Nu utreder lärosätet vem personen kan vara. Föreningen Vetenskap och folkbildning tycker att det låter misstänkt likt vaccinationsmotståndare.(TT)
Publicerad 11 maj 2018

Vetenskap och folkbildning arbetar för att främja vetenskap och bekämpa pseudovetenskap. Peter Olausson är författare och föreningens ordförande. Han har studerat antivaccineringsrörelsen närmare, och tycker att det låter som om vaccineringsmotståndare ligger bakom "Lars Andersson".

"Om de har någon moralisk gräns så har vi inte sett den än", skriver han i ett mejl till TT.

Annons

Olausson beskriver de svenska "antivaxarna" som "få men högljudda". De är löst organiserade och framför allt aktiva i Facebookgrupper, gärna med inriktning på alternativ hälsa, och på bloggar.

"Hat och misstänksamhet"

Vaccineringsmotståndarna är ingen homogen grupp. Peter Olausson säger att det kan vara allt från personer som är tveksamma till vaccin efter att ha fått felaktig information, till de som har en världsbild där allt är lögn och konspirationsteorier.

"De förstnämnda drivs av något så självklart, evigt och lättmanipulerat som oro över sina barns hälsa. De sistnämnda drivs av hat och misstänksamhet som mycket väl kan övergå till det sjukliga".

Vem som döljer sig bakom "Lars Andersson" är fortfarande ett mysterium. Personen valde, enligt ett mejl till Läkartidningen, att använda pseudonymen eftersom "det är känsligt att publicera vaccinkritisk information".

Fått kontakt

KI fick upp ögonen för "Lars Andersson" efter en artikel i den indiska tidskriften Indian Journal of Medical Ethics nyligen, men pseudonymen har publicerat artiklar sedan 2014.

KI:s presschef Peter Andréasson har fått kontakt med en person via den mejladress som angetts i artiklarna. Personen säger sig ha varit anställd på KI, men preciserar inte när eller hur, och förklarar att orden "tidigare anställd vid" föll bort vid publicering.

””

Just nu undersöker KI om "Lars Andersson" skrivit fler artiklar.

””
””

Nästa vecka kommer Karolinska Institutet att diskutera om ytterligare steg ska tas. Det är oklart vilka åtgärder man kan vidta eftersom ingen vet vem "Lars Andersson" är.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons