Nyheter

Fängslad svenska hungerstrejkar

Aysen Furhoff från Stockholm som sedan den 19 juni är fängslad i Georgien har börjat hungerstrejka. Det har ännu inte satts något datum för när hennes fall ska tas upp i domstol. Hon flydde från Turkiet till Sverige 2002 och bedömdes ha skyddsbehov sedan hon utsatts för tortyr i hemlandet.(TT)
Publicerad 13 augusti 2015

Hon flydde från Turkiet till Sverige 2002 och bedömdes ha skyddsbehov sedan hon utsatts för tortyr i hemlandet. I sin ungdom var hon vänsteraktivist och stödde bland annat kurdernas kamp.

Hon greps anklagad för omstörtande verksamhet.

Hon är numera svensk medborgare men internationellt efterlyst av Turkiet, vilket är anledningen till att hon greps direkt vid ankomsten till Georgien i juni. Turkiet vill ha henne utlämnad från Georgien.

I ovisshet

Hemma i Stockholm befinner sig hennes man Johan Furhoff och deras 10-åriga dotter i oviss väntan. Han vet att advokaten besökte henne i måndags och gav henne näringslösning.

””

Johan Furhoff har inte talat med henne en enda gång sedan hon greps. Senast han själv fick se en skymt av henne var den 25 juni när han besökte Kutaisi, där hon vinkade från fönstret i fängelset.

Hennes kontakter med omvärlden sker via hennes georgiske advokat, som talar georgiska och ryska, och via svenska ambassaden i Tbilisi. Själv är Johan Furhoff tvungen att anlita en rysktalande vän för att kommunicera med hennes juridiska ombud.

Han känner inte närmare till varför hon började hungerstrejka:

””

Han har bett utrikesdepartementet om att få ta del av innehållet i brevet, men ännu inte fått göra det.

Sekretess om efterlysning

Veronica Nordlund är presskommunikatör på UD. UD har ännu inte fått något brev från kvinnan, säger Veronica Nordlund.

Hon säger att svensk ambassadpersonal besöker Aysen Furhuff regelbundet. Det skedde senast på onsdagen.

””

Departementet väljer också att inte kommentera varför Turkiet vill ha Aysen Furhoff utlämnad.

””

TT