Nyheter

Finansministern: Obefintligt reformutrymme

Finansminister Magdalena Andersson (S) drar ner på förväntningarna inför den första budgeten från S, MP, C och L. - Reformutrymmet är obefintligt i den här vårändringsbudgeten, säger hon till TT.(TT)
Publicerad 5 mars 2019

Den 10 april presenterar finansministern vårbudgeten som bygger på överenskommelsen mellan den rödgröna regeringen, Centerpartiet och Liberalerna. Den första tiden har regeringen fått styra landet med Moderaternas och Kristdemokraternas budgetförslag, eftersom det röstades igenom i riksdagen före jul.

Enligt Magdalena Andersson kommer M-KD-budgeten att begränsa regeringens handlingsutrymme även framöver.

””
””

Klimat väger tungt

Enligt uppgifter till TT kommer det satsningar på runt 4,5 miljarder kronor i vårbudgeten. Ungefär hälften går till miljö och klimat.

Magdalena Andersson vill inte kommentera några siffror, men påpekar att M och KD drog ner rejält på sin miljö- och klimatbudget.

””

MP:s språkrör Isabella Lövin har sagt att det kommer klimat- och miljösatsningar på cirka två miljarder i vår. Ungefär samma belopp som M och KD bantade miljö- och klimatbudgeten med.

De största nedskärningarna gjordes på Klimatklivet, som till exempel används för lokala investeringar i transporter, laddstolpar och fjärrvärme. Anslagen till skydd av värdefull natur drogs också ned kraftigt. Det påverkar bland annat nationalparker och vandringsleder, men också ersättning till markägarna.

C-prägel

Centerledaren Annie Lööf vill dra tillbaka M-KD-beslutet att höja momsen på naturguider, en åtgärd som anses viktig för att stödja utvecklingen på landsbygden. Andra åtgärder i vårbudgeten, som har stark C-prägel, är skattesänkningar för småföretag och sänkt arbetsgivaravgift för unga under 18 år. S, MP, C och L vill även behålla det så kallade växastödet för företag som anställer sin första medarbetare, men stödet modifieras och får mer pengar.

Den 1 april försvinner rätten att dra av fackföreningsavgiften i deklarationen. Det kommer dock inte att ändras i vårändringsbudgeten, säger en källa till TT. Det skulle kosta mycket pengar att återinföra den och när ändringsbudgeten läggs är den redan slopad.

TT