Finvädret ger skräpigare parker
””
Och parkbesöken ökar när solen äntligen tittar fram. Men välfyllda parker innebär också mer städning från kommunernas håll.
””
Majoriteten av det som slängs är tobaksskräp, men även mycket plast och matrester hamnar på marken.
Plasten största problemet
Enligt Johanna Ragnartz är plastskräpet det största problemet. Det kan i förlängningen brytas ned till mikroplaster som hamnar i sjöar och hav.
””
Skräpet kan även locka till sig ovälkomna besökare. Råttökning i städerna kan delvis härledas till slängd eller tappad mat.
””
Johanna Ragnartz nämner även otrygghet som en konsekvens av skräpiga parker.
””
Få som bötfälls
Sedan 2011 är det möjligt för polisen att bötfälla den som skräpar ner på allmän plats. Men antalet som bötfälls är försvinnande litet.
Även om lagen inte verkar ha haft önskad effekt så tror Johanna Ragnartz inte på att skärpa lagen ytterligare. Inte heller är det så enkelt som att öka antalet papperskorgar på offentliga platser.
Johanna Ragnartz berättar om exempel där man helt tagit bort offentliga papperskorgar med resultatet att folk i stället tar med sitt skräp. Hon menar att papperskorgar kan signalera att det är någon annan som tar ansvar.
Snarare handlar det om att arbeta med att ändra attityder och beteenden. Och Johanna Ragnartz tycker att kommunerna kan ta ett större ansvar. Enligt henne är det bara 16 procent av kommunerna som vet vad nedskräpningen kostar dem.
””
TT