Thomas Sjögren - årets kock 2015
””
Göteborgskocken, till vardags hemmahörande på restaurang Swedish Taste, var den som på fem timmar bäst lagade till fem smårätter på fisk och skaldjur och en anrättning baserad på svenskt gårdslamm.
””
I hans segerrecept fanns läckerheter baserade på lax, havskräfta, pilgrimsmussla, blåmusslor och lättgravad sill. Och på en kombinerad rök och grill satsade Thomas Sjögren sedan på en kolgrillad lammbog med bland annat savoykål, potatiscrème och lakritspicklad fänkål som tillbehör.
Något som fick den stjärnkockspäckade juryn att skriva motiveringen: "Med välbalanserade fisk- och skaldjurskompositioner med stor respekt för huvudråvarorna. En välkomponerad lammrätt där vinnaren hanterat huvudråvaran på bästa möjliga sätt med personliga kombinationer."
””
Tvåa blev Daniel Engellau på Aveqia i Stockholm och bronset gick till Saori Ichihara, Shibimi, Stockholm.
””
Samtidigt som tv- och medieexponeringen av kockyrket närmast exploderat har utbildningstakten inte hängt med i samma omfattning. Enligt besöksnäringens branschorganisation Visita är kock ett av landets främsta bristyrken och man räknar med att 2023 kommer det att fattas 6 000 utbildade kockar.
””
TT