Annons
Nyheter

Fler behövs i donationsregistret

Vill du donera dina organ när du dör? Den frågan vill Socialstyrelsen att du ska diskutera med dina nära och kära den kommande veckan. I nuläget har 15 procent av svenskarna registrerat sin vilja.(TT)
Publicerad 8 oktober 2017

Vare sig du vill donera dina organ eller inte finns det möjlighet att registrera din vilja i Socialstyrelsens donationsregister. Det har 1 570 222 svenskar gjort och av dem har 73 procent meddelat att de vill donera och 27 procent har sagt nej.

För att uppmuntra fler att ta ställning inleder Socialstyrelsen sin årliga donationsvecka på måndag.

””
Annons

Patienten måste avlida i total hjärninfarkt på en intensivvårdsavdelning i respirator så att organen är syresatta även efter att döden inträtt och fram till dess att organen tas tillvara.

””

Hjälp i sorgen

Information om att det går att registrera sin vilja samt behovet och nyttan av att göra det är det viktigaste sättet för att få fler att göra sin vilja känd, enligt Wenche Stribolt.

””

Organdonation kan också vara en hjälp i sorgen för de som förlorat en anhörig.

””

Att folk avhåller sig för att registrera sin inställning kan vara att en del tror att de är för gamla, enligt Stribolt. Men så ska man inte tänka. Det är möjligt att göra organtransplantationer även från patienter med en hög ålder.

””

Prata med anhöriga

Den som vill donera organ efter döden eller uttryckligen inte vill det kan registrera sin vilja på Socialstyrelsens hemsida, fylla i ett donationskort eller prata med sina anhöriga.

Oavsett hur man gör bör man prata med sina anhöriga så de vet var man står om man blir en potentiell organdonator, enligt Wenche Stribolt.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons