Annons
Nyheter

Fler lever i fattigdom i Sverige

Fler svenskar lever i fattigdom. Under 2008 var det 12 procent av invånarna som hade en inkomst under gränsen för EU:s definition av fattigdom. För 2014 hade den siffran stigit till 15 procent, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Människor födda utanför EU är överrepresenterade.(TT)
Publicerad 5 juli 2016

Fler svenskar lever i fattigdom. Under 2008 var det 12 procent av invånarna som hade en inkomst under gränsen för EU:s definition av fattigdom. För 2014 hade den siffran stigit till 15 procent, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Människor födda utanför EU är överrepresenterade. Mer än var tredje svensk född utanför EU befinner sig i risk för fattigdom. För inrikes födda är den siffran drygt 12 procent, skriver SCB.

Annons

Jämfört med övriga EU-länder har Sverige en lägre andel invånare som har en inkomst under fattigdomsgränsen. Men skillnaden har minskat mellan 2008 och 2014 och är nu bara några procentenheter.

En person som lever i ett hushåll där den disponibla inkomsten är lägre än 60 procent av landets medianinkomst befinner sig i risk för fattigdom, enligt EU:s definition.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons