Nyheter

Räddningshelikoptrar operativa i dag

Sjöfartsverket kommer under dagen att kunna åtgärda samtliga räddningshelikoptrar som fick flygförbud i går. Någon gång på lördagskvällen kommer det att finnas helikoptrar på verkets samtliga fem baser.(TT)
Publicerad 10 september 2016

Det som orsakade flygförbudet var upptäckten att skruvar i anslutning till rotorn kunde skruva ur sig själva. Enligt Mattias Hyllert, chef för Sjöfartsverkets sjö- och flygräddning, var den största faran inte att skruvarna kunde lossna utan att de i ett sådant läge kunnat skada andra delar på helikoptern under flygning. Sex helikoptrar belades med flygförbud. Den sjunde var redan inne för planerat underhåll.

På fredagens eftermiddag och kväll undersöktes samtliga helikoptrar. På tre av dem fanns inte felet på skruvarna och de kan omgående sättas i drift. När de gäller de övriga har Sjöfartsverket under förmiddagen varit i kontakt med tillverkaren Agusta Westland.

””

Fel på nya helikoptrar?

Det finns en rad regler när så här allvarliga fel ska kontrolleras och åtgärdas. Det krävs bland annat att två tekniker utför arbetet för att minska risken för mänskliga fel och för att dokumentera arbetet.

TT: Hur är det möjligt att nya helikoptrar drabbas av ett sådant här fel?

””

Inga nödsituationer

När 6 av 7 helikoptrar togs ur drift var Sjöfartsverket tvunget att förlita sig på andra myndigheter om det skulle uppstå nödsituationer, bland annat polis- och ambulanshelikoptrar och resurser från grannländerna. Det har dock inte behövts.

””

TT