Nyheter

Flera rättsfall väntar på dna-svar

Efter dubbelmordet i Linköping och våldtäkten i Billdal väntar nu flera fall på svar från den nya typen av dna-sökning. Bland annat hoppas polisen på genombrott kring ett mordfall i Visby 1996 och ett spädbarnsmord i Kungsängen 2002.(TT)
Publicerad 5 mars 2019

I förra veckan greps och häktades en man, misstänkt för att ha överfallit och våldtagit en åttaårig flicka i Billdal i Göteborg 1995.

Samtidigt kan dubbelmordet i Linköping 2004, då en okänd man högg ihjäl en åttaårig pojke och en 56-årig kvinna på öppen gata, vara på väg mot en lösning.

I båda fallen har polisen använt sig av så kallad familjesökningar, där dna-spår använts för att hitta möjliga släktingar till den som dna-spåret kommer ifrån. Nu är flera liknande sökningar på gång.

””

Äldre fall

Bland fallen finns exempelvis tre dödsfall från polisregion Stockholm, berättar förundersökningsledaren Mats Pettersson på kalla fall-gruppen: mordet på en hotellreceptionist i Visby 1996, ett rånmord i en glas- och porslinsbutik på Odengatan 1998 och ett spädbarnsmord i Kungsängen 2002.

””
””

I Göteborg har polisen, utöver barnvåldtäkten som redan lett till häktning, även fått dna-svar om mordet på en kvinna i en tygbutik hösten 2005. Dna-träffarna är nu under bearbetning.

””
””

"Stort hjälpmedel"

Även region Syd har ett par familjesökningar på gång.

””

När det gäller våldtäkten i Billdal fick polisen ett bra svar tämligen snabbt. Men familjesökningen är fortfarande bara en av flera utredningsåtgärder som krävs, påpekar polisen.

””
””

TT