Nyheter

Anna Ekström ny minister

Ny gymnasie- och kunskapslyftsminister blir Skolverkets generaldirektör Anna Ekström meddelar statsminister Stefan Löfven (S) efter att ha läst upp regeringsförklaringen. - Anna har en stor erfarenhet att samarbeta med olika aktörer.(TT)
Publicerad 13 september 2016
””

Aida Hadzialics efterträdare Anna Ekström har tidigare varit statssekreterare i näringsdepartementet (1998-2001) och invaldes 2009 som ledamot av Ingenjörsvetenskapsakademin. 2013 utsågs hon av regeringen till ordförande för Linköpings universitets styrelse. Förra året utsågs Anna Ekström till ordförande för skolkommissionen med uppdrag att föreslå hur skolan ska bli bättre. I början av 2017 är det tänkt att uppdraget ska slutrapporteras till regeringen.

””

För många utanför skolvärlden är Anna Ekström känd från tv-programmet På spåret, där hon under två säsonger tävlade tillsammans med Kristdemokraternas förre partiledare Göran Hägglund.

"Ska hålla ihop"

Regeringen ska ta krafttag mot skattefusk och aggressiv skatteplanering, sade statsminister Stefan Löfven när han läste upp regeringsförklaringen i riksdagen.

Men han inleder med att tala om växande klyftor - mellan fattig och rik, mellan stad och landsbygd, en tudelad arbetsmarknad, en oro och otrygghet inför den egna och barnens framtid samt att slå fast att jobb, skola och klimat prioriteras i regeringens politik.

””

Ett "mångårigt arbete påbörjas för att bryta segregationen", och ett nytt brottsförebyggande program ska skrivas. Satsningarna på polisen ska ökas, straffen för attacker mot blåljuspersonal ska skärpas liksom straffen för skadegörelse.

Nya samtal

””

Sverige ska konkurrera med kunskap - inte låga löner. Bland annat ska han bjuda in arbetsmarknadens parter och branscher till samtal om hur de stora utbildningssatsningarna ska utformas.

En infrastrukturproposition för åren 2018-2029 läggs fram i höst.

””

Historisk investering

Ett nationellt skogsprogram ska presenteras under 2017 och en livsmedelsstrategi ska tas fram.

Löfven uppger att Sverige tillsammans med en rad länder, företag, fackförbund och internationella organisationer om en vecka lanserar ett globalt initiativ: "Global Deal". Syftet är att stärka löntagare, företag och samhällen.

””

Löfven pekar på att regeringen genomför en historisk investering i fler bostäder. Prognosen är 61 500 nya påbörjade bostäder under nästa år.

””

Nya ambassader

Sveriges export ska växa för fler jobb och ökat välstånd. Löfven säger att Sverige kommer att stödja det omdebatterade nya handelsavtalet mellan EU och Kanada - Ceta.

För att främja exporten ska nya ambassader öppnas i Filippinerna, Peru och Tunisien.

Löfven lyfter också fram att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria länder.

””
””

Plan mot hatbrott

Statsministern säger att regeringens budget ska genomsyras av jämställdhet men konstaterar att kvinnor ännu, under ett yrkesliv, tjänar flera miljoner mindre än män.

””

En ny strategi mot mäns våld mot kvinnor ska presenteras, och det ska inte "vara upp till män att bestämma var kvinnor får vara, eller hur de ska klä sig."

””

Han säger att en plan mot hatbrott och rasism ska presenteras och lagen vad gäller näthat skärpas.

””

Göra rätt för sig

Sverige ska också vara världsledande inom innovativ och hållbar industriell produktion. Löfven nämner bland annat att offentliga upphandlingar ska användas strategiskt för att bidra till ett hållbart samhälle.

Infrastrukturen i landet ska också vara hållbar och gynna utvecklingen i hela landet.

””
””
””

Överutnyttjande och felaktigt utnyttjande av våra välfärdssystem och socialförsäkringar ska förhindras, säger Löfven.

TT