Annons
Nyheter

Flytande kärnkraftverk passerar Östersjön

I soldiset långt ut från den skånska sydkusten skymtas en ovanlig sjötransport: Det ryska flytande kärnkraftverket Akademik Lomonosov bogseras nu längs Sveriges kust och vidare mot Murmansk.(TT)
Publicerad 3 maj 2018

Kärnkraftverk på pråm är något vi kan räkna med att få se mer av i framtiden, enligt Helmuth Zika, handläggare på Strålsäkerhetsmyndigheten.

””

Den ursprungliga planen att genomföra transporten med kärnbränsle ombord har övergetts. Reaktorerna kommer att laddas först i Murmansk. Myndigheterna i länderna längs färdvägen kan därmed dra en lättad suck.

Annons

Inget kärnbränsle

””

Han tror att det beror på att företaget tagit intryck av reaktionerna från länderna längs rutten. Tidigare har både den finländska Strålsäkerhetscentralen och Norges utrikesminister kritiserat planerna på att transportera kärnbränsle ombord på pråmen.

””

Som en Finlandsfärja

Pråmen, som är av ungefär samma storlek som en Finlandsfärja, har två bogserbåtar och ett räddningsfartyg med sig under den långa resan. Ombord finns två modifierade marina reaktorer som så småningom ska försörja industrier, oljeriggar och invånare kring staden Pevek i nordöstra Ryssland med ström.

Ett antal länder, bland annat Kanada och Kina, funderar på att i framtiden använda små, portabla kärnkraftverk som Akademik Lomonosov i glesbefolkade regioner.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons