Annons
Nyheter

FN-experter: Kongo försvårar mordutredning

Kongolesiska myndigheter försvårar utredningen av morden i fjol på svenska Zaida Catalán, amerikanen Michael Sharp och tolken Betu Shintela, enligt FN-experter som granskar morden.(TT)
Publicerad 2 maj 2018

Kongolesiska myndigheter försvårar utredningen av morden i fjol på svenska Zaida Catalán, amerikanen Michael Sharp och tolken Betu Shintela, enligt FN-experter som granskar morden.

Utredare från FN har förhindrats att ställa frågor till nyckelvittnen och misstänkta, enligt en hemligstämplad rapport till FN:s säkerhetsråd, som AFP läst.

Annons

"Flera viktiga gripanden har gjorts, men utredningen försvåras gång på gång av ingripanden från säkerhetsapparaten", står det i rapporten.

En milisledare och en polisman greps i mars, och förhördes bara kort av en FN-utredare innan de sattes i kongolesiska myndigheters förvar. FN-utredarna har försökt få till ett förhör med en tolk som hade arbetat med Catalán och Sharp. Även han ska sitta i förvar hos myndigheterna, uppger flera källor, enligt rapporten.

Catalán och Sharp var experter för en FN-kommitté direkt under FN:s säkerhetsråd med uppdrag att bland annat övervaka sanktionerna mot Kongo-Kinshasa och utreda misstänkta massakrer.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons