Förbryllande stort svart hål
Det är skillnad på hål och hål. Åtminstone i rymden där vissa så kallade svarta hål är betydligt större än andra.
Det största av dem alla - som även finns med i Guinness Rekordbok - upptäcktes 2011 i det så kallade Comaklustret, ett hål vars massa beräknades till motsvarande 21 miljarder solar.
Sedan dess har forskarna identifierat ett antal monstruösa hål med en massa på tio miljarder solar eller mer. Gemensamt för dem alla är dock att de ligger i relativt stora galaxer.
Som på landsbygden
Nu, däremot, säger sig forskare vid University of California, Berkeley, i USA ha hittat ett hål med en massa på upp till 18,5 miljarder solar i en betydligt mindre galax.
Hålet hittades i en stjärnhop som benämns NGC 1600 och som ligger på cirka 200 miljoner ljusårs avstånd från jorden, i en ganska övergiven del av universum.
Upptäckten, som presenteras i tidskriften Nature, har fått forskarna att börja misstänka att dessa supermassiva svarta hål kanske inte är så ovanliga som man hittills trott.
Forskarna jämför fyndet med att hitta en skyskrapa mitt ute på landsbygden, snarare än i New York City.
Två stycken
"Det är inte helt ovanligt med galaxer av NGC 1600:s storlek. Så frågan nu är om detta är toppen av isberget", säger astronomiprofessorn Chung-Pei Ma, en av forskarna bakom upptäckten, i en kommentar.
Till råga på allt uppför sig stjärnorna i denna galax som om det svarta hålet vore binärt, det vill säga att det består av två tätt placerade svarta hål snarare än ett enda, något som inte heller "borde" finnas i en så pass liten galax som NGC 1600.
TT