Nyheter

Forskare: Filma olyckor inte bara negativt

De senaste åren har privatpersoners filmande vid olycks- och brottsplatser väckt starka reaktioner. Ny teknik gör att det har blivit en vana att dra fram mobilen och dokumentera när något oväntat eller dramatiskt händer, något som kan vara både positivt och negativt, enligt forskare.(TT)
Publicerad 3 juni 2018

I helgen valde privatpersoner att närgånget filma räddningsinsatsen vid en drunkningsolycka i Degerfors där en 17-årig pojke omkom. Polisen kritiserade både filmandet och att folksamlingen på plats störde insatsen - något som väckt starka reaktioner.

De senaste åren har liknande händelser diskuterats och bland andra Ambulansförbundet vill se fotoförbud vid olycksplatser.

Det är allvarligt när privatpersoners agerande vid en olycks- eller brottsplats stör polisens eller räddningspersonalens arbete men det kan också finnas positiva aspekter, säger Brian Palmer, socialantropolog vid Uppsala universitet som forskat kring civilkurage och likgiltighet.

Kan vara positivt

””

Det kan till exempel handla om när personer lyckas fånga en gärningsman på bild eller snappar upp annan information som kan användas för att lösa brott.

Fenomenet kan också visa på en viss likgiltighet inför andra människors lidande och att folk inte inser att det finns etiska problem med att filma i nödsituationer eller fotografera eller filma en person som dött.

Inte alltid tydligt

””

Att dessa fall får oss att reagera och diskutera är bra, säger Palmer.

””

TT